https://primastark.com/wp-content/uploads/2023/11/395085384_808063411329912_6169965863500580215_n-scaled.jpg
Život sa lakoćom

Hobi kojim ćete starom nameštaju udahnuti novi život

Potrebni proizvodi


Ako biste radije starim stvarima udahnuli novi život umesto da ih jednostavno bacite, možda je vreme da razmislite o tome da ovu strast pretvorite u svoj novi hobi. U garaži, radionici, dvorištu ili čak u dobro zaštićenom delu stana možete se posvetiti obnovi, dekoraciji ili potpunoj restauraciji nameštaja. Iako se može činiti kao veliki izazov, u nastavku ćemo vam pružiti sve informacije koje su vam potrebne da biste svoje želje pretvorili u stvarnost.

Priprema i osiguravanje radnog okruženja 

Kada započnete proces restauracije nameštaja, ključno je prilagoditi prostor za rad. Bilo da se radi o jednostavnom ili komplikovanijem projektu, važno je da se valjano pripremite za rad. Obavezno koristite zaštitnu opremu, uključujući rukavice, naočare i maske za zaštitu disajnih organa. Ako se odlučite za zahtevnije forme rada, razmotrite i dodatnu opremu za zaštitu sluha i kacigu. Takođe, preporučuje se rad na otvorenom, ali ako to nije izvodljivo, obezbedite dobru ventilaciju kako biste smanjili rizik od udisanja štetnih materija. Ne zaboravite da je važno rukovati opremom prema uputstvima proizvođača i detaljno se informisati o sastavu i prisutnim hemikalijama u materijalima koje koristite.

Oprema i alat za restauraciju 

Za početak, potrebni su vam različiti alati za svaku fazu procesa, uključujući električnu bušilicu, klešta, čekić, šrafovske elemente, šrafciger, makaze, četku za farbanje, šmirglu, brusne papire, brusilicu i heftalicu za drvo i tekstil. Pre nego što krenete u kupovinu napravite spisak svih potrebnih alata. Najbolje je da prvo posetite lokalne prodavnice sa alatom jer su one često opremljene širokim izborom osnovnih alata. Online prodavnice ili oglasi takođe su odličan izbor, a pretraživanjem proizvoda možete lako uporediti cene i pronaći specifične alate. Zavirite i u lokalne prodavnice za umetničke i zanatske materijale, tamo možete da pronađete dodatke za dekoraciju nameštaja. 

Osnovni koraci restauracije 

Prvi korak obrade je uvek čišćenje nameštaja, a možete to da uradite pomoću specijalizovanog sredstva na bazi ulja ili običnog deterdženta. Potom sledi priprema površine za nanos boje ili laka šmirglanjem, u zavisnosti od veličine nameštaja odaberite i šmirglu. Pre nego što pređete na farbanje, najbolje je da na podlogu nanesete prajmer, farba će se bolje primiti, a kasnije će biti i mnogo otpornija. Nakon sušenja prajmera vreme je da pređete na proces farbanja i nanesete željenu boju u barem tri sloja. Kada se boja osuši preostaje vam da naneste i lak, tako ćete moći dugo da se hvalite svojim umetničkim delom koje će biti očuvano gotovo kao prvog dana. 

Do nekog uputstva za kompleksniju restauraciju – uživajte u plodovima svog rada i počastite se Prima Classic i Peanuts štapićima!