https://primastark.com/wp-content/uploads/2023/01/IMG_8257-scaled.jpg
Život sa lakoćom

Kako pobediti januarski “bluz”

Potrebni proizvodi


Decembar nas je radovao ukrasima, poklonima, druženjima i prazničnim veseljem, a nakon tog najlepšeg perioda u godini, stiglo je i ono (po mišljenju mnogih) najgore.  Hladno vreme, prazan novčanik i iscrpljenost nakon svih prazničnih aktivnosti samo su neki od razloga zašto je januar proglašen najtužnijim mesecom u godini. Ima smisla, ali postoje načini kako se boriti protiv januarskog “bluza” i promeniti depresivni stav prema početku godine!

Nemojte se gristi zbog propalih novogodišnjih odluka

Već krajem prve nedelje januara postane jasno da nismo otišli 4 puta u teretanu kao što smo obećali, ili da nismo svake večeri pročitali jedno poglavlje knjige. Za januarsku depresiju smo delimično i sami krivi jer postavljamo nerealne ciljeve, zatim sami sebe razočaramo. Probajte u život uvesti manje promene, ne postavljati pravila i vremenska ograničenja, i nemojte sami sebe mentalno kažnjavati ako nešto ne uspete ostvariti. Možda je to znak da vam zapravo nije stalo do teretane kao što ste mislili, kao i da zapravo više uživate u drugim hobijima!

Naučite da se opustite

U decemebru smo bili preokupirani raznoraznim druženjima, prazničnim večerama, proslavama, koncertima, posetama prijateljima i porodice. Sada nam je kalendar prazniji, što može dovesti do toga da se osećamo da ne koristimo vreme kako treba i ne vodimo ispunjen život.

Dopustite sebi da stanete na loptu. Ukoliko ste ceo decembar svaki vikend leteli na sto strana, sada je dobar trenutak da ostanete kod kuće i praktikujete ono što vas opušta. To ne znači samo vreme pred ekranom: osim gledanja serija i smešnih YouTube videa na telefonu, probajte ponekad samo slušati muziku, meditirati, čak i čistiti bez stresa i žurbe.

Pazite na zdravlje

Ne dajte da vas ružno vreme smori — idite u kratke šetnje i udahnite svežeg vazduha, vaše telo i um će vam biti zahvalni. Kuvajte kod kuće i obavezno pazite na unos vitamina, posebno C i D. Ne samo da će to pomoći vašem imunom sistemu da se bori protiv bolesti, nego će vam dati energije i živosti. I zapamtite: ako vežbate, nemojte to raditi zbog viška kilograma i stomačića koji se stvorio nakon decembarskih uživanja, već za bolje mentalno i fizičko zdravlje!

Za kraj, najbitnije je da sami sebi osvestite negativne misli i u tom trenu prebacite fokus na nešto pozitivnije. Da, možda je klišej, ali treba živeti u trenutku — duboko udahnite, razmislite o svemu što je lepo u vašem životu (čak i u januaru!) i cenite ono što imate!