https://primastark.com/wp-content/uploads/2023/09/Prima-plan-blog-1-1-scaled.jpg
Život sa lakoćom

Mala bašta na vašoj terasi

Potrebni proizvodi


Odlazak do pijace ili prodavnice uobičajena je praksa za većinu ljudi koji žive u stanovima kada požele da pojedu sveže voće ili povrće. Nešto manje uobičajeno je izaći na terasu po salatu, ali zašto ne biste pretvorili svoj balkon u pravu malu baštu, punu svežih plodova? Osim što je baštovanstvo veoma opuštajuće, bićete sigurni da jedete zdravo domaće voće i povrće i moći ćete da ga uberete kad god poželite. U nastavku donosimo nekoliko saveta za što uspešniji uzgoj domaćih plodova — a samim tim i za zdraviju i ukusniju salatu!

Potrebna oprema

Ako se odlučite za uzgoj voća i povrća na terasi, biće vam potreban određeni set materijala i alata, pa prvo nabavite odgovarajuće saksije ili posude za biljke. Za voće i povrće najbolje je izabrati veće saksije sa dobrim drenažnim sistemom, kao i kvalitetnu zemlju za sadnju, seme i đubrivo. Za postavljanje saksija na terasu biće vam potreban adekvatan prostor, pa pre odlaska u kupovinu pažljivo procenite kako da ga što efikasnije iskoristite.

Obezbeđivanje optimalnih uslova

Voće i povrće obično zahteva dobar izvor svetlosti, pa izaberite najsunčanija mesta na terasi ili razmislite o ugradnji dodatnog osvetljenja ako nemate dovoljno prirodnog svetla. Uzmite u obzir i da svaka vrsta voća i povrća najbolje uspeva pod određenim uslovima, pa se informišite o optimalnim uslovima za vaše sadnice — na primer, paradajzu je potrebno mnogo svetlosti i vode, a najbolje je da ga zalivate ujutro. Takođe, redovno uklanjajte suvo lišće i cvetove kako biste podstakli rast i plodnost!

Odabir sadnica

Kada je u pitanju izbor biljaka, vodite računa o veličini terase — na manjem balkonu možete uspešno uzgajati manje voće poput jagoda, malina ili čak čeri paradajza. Povrće poput paprike, zelene salate i začinskog bilja kao što su bosiljak i peršun takođe je odličan izbor za terasu. Birajte biljke čije plodove volite da konzumirate i kojima možete obezbediti optimalne uslove za rast!

Vreme potrebno da voće i povrće rodi prve plodove zavisi od vrste. Neki plodovi mogu rasti već oko dva meseca nakon sadnje, dok je nekima potrebno mnogo više vremena. Obavezno se informišite o idealnim uslovima za svaku biljku i budite strpljivi — najbolje je da polako pratite rast i sazrevanje plodova koje ste sami posadili. Osim toga, posebno ćete ceniti svežinu i ukus vaših jela kada začinsko bilje iz vašeg malog vrta urodi plodom!