https://primastark.com/wp-content/uploads/2022/08/Prima-WEB-blog-01-5.8.jpg
Život punog ukusa

Prima saveti za pravo letnje osveženje

Potrebni proizvodi


Bilo da smo u gradu ili na plaži, kada temperature pređu 30​​°C, svi smo u potrazi za osveženjem. Čak i ako nismo u prilici da istog trenutka uskočimo u bazen, postoje alternativni načini da lakše podnesemo letnje vrućine.

Jedi začinjenu hranu

Iako vam se možda na pomisao žvakanja ljutih papričica dok se napolju topi asfalt momentalno diže temperatura, začinjena hrana zapravo vam može pomoći pri nošenju s ekstremnom vrućinom. Kad jedemo začinjenu hranu, najčešće krenemo da se znojimo, a znojenje je jedna od primarnih metoda koje ljudsko telo poseduje za regulaciju svoje temperature — isparavanje znoja nas zapravo hladi. Dakle, sve dok pijete dovoljno tečnosti dok jedete začinjenu hranu, znoj koji dolazi od uživanja u dobrom čiliju nateraće vaše telo da se ohladi brže i efektnije.

Ljutkasti salsa dip uz Prima Classic štapiće

Sastojci

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 mladi luk
  • 1 sitno seckan čen belog luka 
  • 1 crvena paprika
  • 1 čili papričica 
  • 400 g cherry paradajza
  • 1 kašičica balzamiko sirćeta
  • 1 šaka korijandera

Priprema

Ne može jednostavnije — sve sastojke sjedinite i usitnite u multipraktiku, i krenite da umačete Prima Classic štapiće!

Konzumiraj manje porcije

Kad smo već kod jela, dobro je znati da je leti pametnije jesti manje porcije više puta tokom dana, a ne jedna ili dva velika obroka tokom kojih ćete se prejesti. Naime, varenje hrane podiže temperaturu tela, pa će nam biti još teže ako preopteretimo celi sistem za varenje. Samo pomalo i biće manje vruće!

Nosi svetlo i pamučno

Tamne boje upijaju mnogo više toplote od svetlih, zato za letnju garderobu biraj onu svetlijih tonova. Sintetiku i guste materijale ostavi za neka druga godišnja doba, tokom leta probaj nositi čisti pamuk. Taj prirodni materijal omogućava koži da diše, a ako se opredeliš za šire, prozračne krojeve, surfovanje na toplotnim talasima će biti mnogo lakše.

Navuci zavese

Spuštanje roletna i stvaranje pećinske atmosfere možda funkcioniše za neke ljude, ali većina nas voli pustiti svetlo u sobu. Ključ je da otvorite prozore, ali navučete zavese — tako ćete izbeći direktnu sunčevu svetlost koja zagreva prostor, a vazduh će nesmetano cirkulisati i hladiti vas. Za još bolji efekat, otvorite sva vrata u stanu ili kući da sveži vazduh dopre do svakog ćoška.

Popij vrući napitak

Iako se čini kontraproduktivno, popiti vrući čaj ili pojesti supu vam može pomoći da se ohladite. Da, telo će ti se zagrejati kao i kod konzumacije začinjene hrane, ali pojačano znojenje će vam brže doneti olakšanje. Ovaj trik doduše funkcioniše samo u prilikama suve vrućine, u vlažnoj tropskoj vrućini ti trikovi ipak puno neće pomoći. 

Sad kad znate kako da se osvežite, više nemate razloga da se bojite visokih letnjih temperatura!