https://primastark.com/wp-content/uploads/2021/07/Prima_1.png
Život punog ukusa

Slatki recept na Prima način

Potrebni proizvodi

Čokolada je omiljen slatkiš većine ljudi na planeti i ne mogu da zamisle dan bez nje. Neki su malo hrabriji pa vole da eksperimentišu sa slatko slanim kombinacijama i vrlo rado kombinuju čokoladu i slane sastojke. Njena istorija je zaista duga, i za samu čokoladu su poznate interesantne činjenice i zanimljivosti. Mi smo izdvojili nekoliko za vas koje možete pročitati u daljem tekstu.

Pre 2500 godina,  Maje su prvobitno konzumirale čokoladu. Kakao od kojih se dobija čokolada je bio toliko vredan, da su ga koristili i kao svoju valutu. Koristile su ga u tečnom obliku mešajući seme kakaa, vodu i ljute paprike. Napitak se smatrao ,,hranom bogova’’. Sve do 18. veka zrna kafe su mogli da priušte samo imućni ljudi. Interesantno je da se danas kakao suši sedam dana pre nego što se isporuči, i da se i danas smatra vrlo vrednom namirnicom.

Smatra se da bela čokolada zapravo nije čokolada! Glavni sastojak čokolade je kakao, ali bela čokolada u sebi ne sadrži ovu namirnicu. Sadrži samo jedan deo kakao zrna - kakao puter.

U istoriji postoje zapisi da je Marija Antoneta obožavala torte, ali osim toga i čokoladu. Važila je za osobu koja uživa u raskoši, pa i sama činjenica da je volela čokoladu ne čudi, obzirom da se čokolada smatrala vrednom namirnicom. Na Versajskom dvoru se služila topljena čokolada. Smatrali su  da je čokolada afrodizijak i da doprinosi senzualnosti.

Danas se čokolada takođe slavi, tako da je u svetu poznat Svetski dan čokolade koji se obeležavala u julu. Mi smo u to ime, za vas pripremili interesantan recept koji možete kombinovati sa čokoladom i Prima  classic štapićima.

Desert sa Prima štapićima i jagodama

Sastojci

Za koru:

  • 2 šolje smrvljenih štapića
  • ¾ šolje rastopljenog putera
  • 3 kašike šećera

Potrebno je sve ove sastojke za koru da sjedinite i stavite u pleh. To treba peći na 350 stepeni, 10 minuta. Kada bude gotovo, dobro ohladiti. 

Za fil: 

  • Slatka pavlaka
  • Krem sir
  • 1 šolja šećera

Sjediniti sve sastojke uz pomoć miksera kako biste dobili krem. 

Za preliv: 

  • 1 pakovanje želatina od jagoda
  • 2 šolje ključale vode
  • 2 pakovanja zamrznutih jagoda, ili svežih koje ćete naseći na kriške

Rastvorite želatin u ključaloj vodi i dodajte jagode. Ovo je potrebno dobro ohladiti pre nanošenja na kolač. Poslednji korak je da na koru koju ste ispekli, dodate krem koji ste zasebno umutili i preko svega toga jagode. Ukoliko koristite sveže jagode, savet je da ih samo naseckate na sitno i sadržite svežinu kolača koji ste napravili.

Za letnje dane osveženja nikada dosta, tako da ukoliko želite dodatno da eksperimentišete možete da iskoristite Štarkove sladolede napravljenje u saradnji sa Moritz Eis-om. Smoki, Bananica, Menaž čokolada i Najlepše želje su sada u novom osvežavajućem obliku! Bilo da ih kombinujete uz slatke recepte, ili vam dolaze prijatelji i želite da im ponudite nešto zanimljivo i novo, jednostavno otvorite kesicu Prima Štapića i poslužite sladoled. Možda vas to asocira na detinjstvo kada smo umakali štapiće u sladoled i pravili svoje jedinstvene kombinacije. Sve u svemu, ako ste ovu kombinaciju isprobali i vi kao deca, javite nam utiske. Jedva čekamo da ih čujemo!