https://primastark.com/wp-content/uploads/2022/09/IMG_4271-1-scaled.jpg
Život sa lakoćom

Spremite ispite uz Prima savete za učenje

Potrebni proizvodi


Ako ste u septembru prikovani za knjigu i stolicu, verovatno smo vas uhvatili u toku spremanja ispita. Znamo, radije biste bili napolju sa društvom. Zato smo napravili listu saveta da učenje bude efikasnije, a polaganje ispita manje stresno! Ispratite sledeće korake i uspešno savladajte naredni ispitni rok.

Otkrijte svoj model učenja

Kolega je slušao snimke predavanja i dobio desetku na ispitu, a vama ne uspeva da zapamtite ni delić gradiva kada pokušate isto? Svi usvajamo informacije različito, te je važno prepoznati koji model vama lično najviše odgovara. Ako dobro pamtite slušajući, vaš model učenja je auditivni. Ako dobro pamtite dok čitate, vi ste verovatno vizuelni tip. A ako tokom učenja morate nešto da pišete ili držite u rukama, vaš model učenja je taktilni jer se oslanja na dodir.

Ispratite faze ciklusa učenja

Zašto nije dovoljno samo čitati gradivo? Kako bi se jedna informacija trajno usvojila, potrebno je da prođe sve faze ciklusa učenja. Ovo naročito važi za učenje gradiva koje vam nimalo nije poznato. Prvo se treba upoznati sa materijom. Pregledajte gradivo da steknete neki okvirni uvid o čemu je reč. Zatim, materiju razložite na delove i učite svaku celinu temeljno na način koji vam odgovara. Nakon ovog sledi obnavljanje. Ovaj poslednji korak nikako ne treba preskakati, jer ćete upravo kroz obnavljanje trajno usvojiti znanje.

Isprobajte Pomodoro tehniku

Manje odugovlačenja, veća koncentracija — upravo to je cilj ove, sada već čuvene tehnike koju je pre četrdesetak godina osmislio Frančesko Kirilo. Koliko god da je gradivo kompleksno, probajte da ga razlomite u male celine. Fokusirajte se na jednu celinu 25 minuta, pa onda napravite 5 minuta pauze. Potom opet učite 25 minuta sa 5 minuta pauze. Nakon što četiri puta učite po 25 minuta, napravite jednu dužu pauzu od pola sata. Ako imate izazova sa produktivnošću, Pomodoro tehnika može biti od pomoći.

Najvažniji savet smo sačuvali za kraj! Da učenje bude i uživanje, neka vam se pri ruci uvek nađe i kesica omiljenih Prima štapića.