https://primastark.com/wp-content/uploads/2023/03/IMG_4994-scaled.jpg
Život punog ukusa

Svetski dan poezije: čitajmo, uživajmo!

Potrebni proizvodi


Čitalaca ima mnogo, dobrih preporuka poezije jako malo. Zato je tu Prima da vas upozna sa savremenom regionalnom poezijom koja je kao skriveno blago koje čeka da bude otkriveno. Povod je, naravno, Svetski dan poezije, 21. mart. 

Čitanje poezije širi vidike, ulepšava raspoloženje i obogaćuje unutrašnji svet. Zbog toga treba gajiti naviku čitanja, a ako navika ne postoji, ne brinite, nikada(!) nije kasno da je steknete. Relevantni kritičari kažu da je regionalna poezija trenutno daleko moćnija od proze i da imamo mnogo više talenata na policama knjižara u delovima za poeziju nego li za prozu. Baš zato smo se odlučili za ovu temu. Evo i naših preporuka za čitanje:

Vodič kroz požare, Ognjenka Lakićević. Mnogi će se saglasiti da je Ognjenka rodonačelnica talasa najsavremenije poezije. Njena zbirka, kako je ona sama opisuje, predstavlja život kao opustošeni i opožaren krajolik. Ona nas svojom poezijom uči kako da se krećemo u takvom okruženju kako bismo se barem nadali da ćemo pronaći izlaz. “To je mala, osobna pobuna protiv pakla koji svi zajedno stvaramo”, kaže Ognjenka.

Putopisi, Katarina Fiamengo Alispahić. Zbirka Putopisi je pre svega pobednička zbirka (VI Presingovog konkursa za najbolju zbirku pesama), i to sa razlogom. Pesme Katarine Fiamengo predstavljaju prolazak kroz uspomene “od detinjstva pa preko ljubavi i istorije do ozbiljnih godina, prošarano razglednicama s putovanja. Ta putovanja – sada već nije bitno da li su se zaista dogodila ili su samo izmaštana – ujedno su i lek i izvor nostalgije.”

Priručnik za čekanje, Ivan Ergić. Poezija Ivana Ergića ne može biti spomenuta, a da se ne podsetimo da je njen autor spoj nespojivog — nekadašnji internacionalni profesionalni fudbaler koji sebe smatra boljim pesnikom nego li sportistom, što je i uspešno dokazao. “Ova zbirka predstavlja rolerkoster emocija. Кreće se od dečaka u izbeglištvu, preko mladića i fudbalera koji traži svoje mesto u svemiru i bori se sa burom osećanja i mračnim mislima, do pisca u sadašnjosti koji razume gde je dospeo svet i on sa njim.”

Nadamo se da ćete uživati i obogatiti svoj svet poezijom novog doba koja nestrpljivo čeka da bude pronađena!