https://primastark.com/wp-content/uploads/2023/05/Prima-web-5174x3038-27.4-2_2-3-scaled.jpg
Zdraviji izbor za svaki trenutak

Svetski dan Sunca — sunčeva svetlost obasjava i mentalno zdravlje

Potrebni proizvodi


Najvažnija zvezda našeg univerzuma oduvek je bila predmet proučavanja, pa je zanimljivo da je nekolicina grčkih filozofa tvrdila kako svakog dana izlazi novo Sunce. Mi danas znamo da je Sunce jedno, ali benefita je mnogo. Možda bi bilo dovoljno reći da je Sunce izvor svetlosti i života kako bi se oslikao značaj ove zvezde, ali hajde da vidimo kako to da izlaganje Suncu može da utiče čak i na naše raspoloženje. 

Kada usred kišnog, tmurnog dana izađemo na ulicu, velika je verovatnoća da ćemo sresti ljude koji vuku i svoje kišobrane i svoje noge s jednakim odsustvom entuzijazma. Izbegavajući bare i vozače koji ne umeju da izbegnu iste, ljudi će žuriti kući i neće se preterano osvrtati na prolaznike koji prolaze pored njih. Šta se to krije iza ovog tužnog prizora? Ako ćemo verovati naučnicima koji tvrde da na ljude najviše utiče dužina sunčanog perioda između izlaska i zalaska — onda je sasvim jasno šta nedostaje opisanom danu. 

Kako bismo dočarali značaj Sunca za naše raspoloženje, evo nekoliko zanimljivosti o vitaminu Sunca: 

  • Prvobitno se smatralo da vitamin D igra ulogu samo u mineralizaciji kostiju i zuba, a vremenom su otkriveni mnogi benefiti poput onih koje ima za kardiovaskularni sistem, imuni sistem i mozak
  • Svako tkivo u telu ima receptore za vitamin D, što znači da nam je neophodan da bi telo normalno funkcionisalo 
  • Vitamin D je jedini vitamin koji je hormon 
  • Stimuliše rast nervnih ćelija, ima ulogu u očuvanju memorije i izvršnih funkcija
  • Aktivira gene koji regulišu imuni sistem i oslobađaju neurotransmitere

Lekovita svojstva sunčeve svetlosti najbolje možete iskoristiti ako izađete napolje  — Prima Peanuts u ruke i pronađite svoje mesto pod zvezdom koja nas toliko usrećuje. 

Srećan svetski dan Sunca!